Lamsgehakt- balletjes met kruidenyoghurt en courgettesalade

AuteurMax Zwager

Personen1 Serving
Tijd30 mins

Ingrediënten:

 3 bosui (of een dunne prei)
 2 tenen knoflook
 5g platte peterselie
 25g rozijnen
 1,5tl sumak
 280g lamsgehakt
 250g Griekse yoghurt
 5g verse dille
 1 courgette
 1el roomboter
 2,5el olijfolie
 zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

1

Maak de gehaktballetjes. Snijd de bosui in ringetjes en gebruik 1/3. Bewaar de rest voor de garnering en de kruidenyoghurt. Snijd ook de steeltjes van de peterselie (bewaar de blaadjes) en 1 teen knoflook fijn. Doe 1 eetlepel olijfolie in de pan en voeg de knoflook, peterseliesteeltjes en 1/3 van de bosuiringetjes toe. Bak 2-3 minuten op laag vuur goudbruin. Voeg dit, samen met de rozijnen, de sumak en peper en zout, toe aan het gehakt.

2

Rol balletjes van ongeveer 3 cm. Druk ze iets plat en zet 10 minuten in de koelkast. Wanneer het gehakt heel nat blijft, voeg dan wat paneermeel, panko of broodkruim toe.

3

Maak ondertussen de kruidenyoghurt. Pers een teen knoflook uit. Hak de dille en peterselie fijn en voeg die samen met 1/3 van de bosuiringetjes en de knoflook toe aan de yoghurt. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.

4

Maak de salade. Snijd de courgette in de lengte in hele dunne plakken. Bijvoorbeeld met een mandoline. Doe een halve eetlepel olijfolie, zout, peper en 1 theelepel sumak in een kommetje, meng door elkaar en giet het over de courgette plakken.

5

Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter goudbruin en gaar. Serveer de balletjes met de salade en de kruidenyoghurt, en bestrooi wat extra dille en peterselie over het gerecht.

Serveertip
6

Lekker een pitabroodje en hummus.

Courgette over?

Maak er courgettesoep van. Snijd courgette, bosui en knoflook in stukjes en hak de steeltjes van wat kruiden fijn. Doe alles in een pan en bak met olijfolie. Voeg kippenbouillon toe en laat zachtjes koken. Pureer de soep. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met yoghurt en kruiden. Lekker met een pitabroodje met hummus.

Bron: Marqt.

Ingredients

 3 bosui (of een dunne prei)
 2 tenen knoflook
 5g platte peterselie
 25g rozijnen
 1,5tl sumak
 280g lamsgehakt
 250g Griekse yoghurt
 5g verse dille
 1 courgette
 1el roomboter
 2,5el olijfolie
 zout en peper naar smaak

Directions

1

Maak de gehaktballetjes. Snijd de bosui in ringetjes en gebruik 1/3. Bewaar de rest voor de garnering en de kruidenyoghurt. Snijd ook de steeltjes van de peterselie (bewaar de blaadjes) en 1 teen knoflook fijn. Doe 1 eetlepel olijfolie in de pan en voeg de knoflook, peterseliesteeltjes en 1/3 van de bosuiringetjes toe. Bak 2-3 minuten op laag vuur goudbruin. Voeg dit, samen met de rozijnen, de sumak en peper en zout, toe aan het gehakt.

2

Rol balletjes van ongeveer 3 cm. Druk ze iets plat en zet 10 minuten in de koelkast. Wanneer het gehakt heel nat blijft, voeg dan wat paneermeel, panko of broodkruim toe.

3

Maak ondertussen de kruidenyoghurt. Pers een teen knoflook uit. Hak de dille en peterselie fijn en voeg die samen met 1/3 van de bosuiringetjes en de knoflook toe aan de yoghurt. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.

4

Maak de salade. Snijd de courgette in de lengte in hele dunne plakken. Bijvoorbeeld met een mandoline. Doe een halve eetlepel olijfolie, zout, peper en 1 theelepel sumak in een kommetje, meng door elkaar en giet het over de courgette plakken.

5

Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter goudbruin en gaar. Serveer de balletjes met de salade en de kruidenyoghurt, en bestrooi wat extra dille en peterselie over het gerecht.

Serveertip
6

Lekker een pitabroodje en hummus.

Lamsgehakt- balletjes met kruidenyoghurt en courgettesalade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *