Print Options:

Lamsgehakt- balletjes met kruidenyoghurt en courgettesalade

Personen1 ServingTijd30 mins

 3 bosui (of een dunne prei)
 2 tenen knoflook
 5g platte peterselie
 25g rozijnen
 1,5tl sumak
 280g lamsgehakt
 250g Griekse yoghurt
 5g verse dille
 1 courgette
 1el roomboter
 2,5el olijfolie
 zout en peper naar smaak
1

Maak de gehaktballetjes. Snijd de bosui in ringetjes en gebruik 1/3. Bewaar de rest voor de garnering en de kruidenyoghurt. Snijd ook de steeltjes van de peterselie (bewaar de blaadjes) en 1 teen knoflook fijn. Doe 1 eetlepel olijfolie in de pan en voeg de knoflook, peterseliesteeltjes en 1/3 van de bosuiringetjes toe. Bak 2-3 minuten op laag vuur goudbruin. Voeg dit, samen met de rozijnen, de sumak en peper en zout, toe aan het gehakt.

2

Rol balletjes van ongeveer 3 cm. Druk ze iets plat en zet 10 minuten in de koelkast. Wanneer het gehakt heel nat blijft, voeg dan wat paneermeel, panko of broodkruim toe.

3

Maak ondertussen de kruidenyoghurt. Pers een teen knoflook uit. Hak de dille en peterselie fijn en voeg die samen met 1/3 van de bosuiringetjes en de knoflook toe aan de yoghurt. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.

4

Maak de salade. Snijd de courgette in de lengte in hele dunne plakken. Bijvoorbeeld met een mandoline. Doe een halve eetlepel olijfolie, zout, peper en 1 theelepel sumak in een kommetje, meng door elkaar en giet het over de courgette plakken.

5

Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter goudbruin en gaar. Serveer de balletjes met de salade en de kruidenyoghurt, en bestrooi wat extra dille en peterselie over het gerecht.

Serveertip
6

Lekker een pitabroodje en hummus.