Kabeljauw met aardperen

AuteurLuna de Rooij

Een heerlijk gerecht van Ekomenu met iets meer koolhydraten dan normaal. Dat komt omdat de aardpeer vandaag de hoofdrol heeft. Aardpeer wordt ook wel topinamboer genoemd. Aardpeer is rijk aan ijzer, fosfor en vitamine B1. Ook bevat het inuline, wat een positieve werking heeft op de darmflora. De inuline wordt door de aardperen langzaam omgezet in fructose. Daardoor zijn verse aardperen wat minder zoet dan oudere aardperen.

Ekomenu heeft in samenwerking met Wageningen University & Research dit recept opgesteld en is geschikt voor mensen met diabetes, hypercholesterolemie en/of hypertensie.

Personen2 Servings
Tijd35 mins

Ingrediënten
 400 g Biologische aardperen
 5 g Biologische verse rozemarijn
 500 g Biologische rode bieten, gekookt
 2 stuks Biologische ui
 1 stuk Biologische knoflookteen
 5 g Biologische verse dille
 200 g Biologische kabeljauw
 2 eetlepels Olijfolie extra vierge
 1 eetlepel (Balsamico)Azijn
 1 eetlepel Bakolie
 1 theelepel Mosterd
 Zout en peper naar smaak

Bereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aardperen en schil grof met een dunschiller (het is juist lekker als je wat van de schil laat zitten). Snijd in kleine stukken. Verdeel de aardperen over de helft van de bakplaat en druppel olijfolie extra vierge erover. Was de verse rozemarijn en ris de naaldjes van de stelen. Hak klein en strooi over de aardperen. Breng verder op smaak met zout en peper en rooster de aardperen 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.

2

Snijd intussen de rode bietjes in partjes. Schep om met olijfolie extra vierge, (balsamico)azijn, peper en zout. Leg de bietjes op de andere helft van de bakplaat en rooster 10 minuten met de aardperen mee. Draai halverwege om, maar houd de aardperen en bietjes gescheiden.

3

Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en snijd klein. Was de verse dille en snijd fijn. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook 2 minuten op een middelhoog vuur.

4

Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en besmeer met mosterd, bestrooi daarna met peper, zout en wat van de verse dille. Verhit bakolie in een koekenpan en bak vervolgens de kabeljauw in ongeveer 5 minuten gaar.

5

Serveer de geroosterde aardperen en bietjes met de kabeljauw. Garneer met de overgebleven verse dille.

Tip
6

Ook heel erg lekker met zeegroente zoals zeekraal of lamsoor.

Voedingswaarden

Porties 2


Calorieën 552
% Daily Value *
Totaal vet 24g37%
Verzadigd vet 3g15%
Totaal koolhydraten 49g17%
Vezels 12g48%
Sugars 15g
Eiwitten 26g52%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Bron: Ekomenu.

Ingredients

Ingrediënten
 400 g Biologische aardperen
 5 g Biologische verse rozemarijn
 500 g Biologische rode bieten, gekookt
 2 stuks Biologische ui
 1 stuk Biologische knoflookteen
 5 g Biologische verse dille
 200 g Biologische kabeljauw
 2 eetlepels Olijfolie extra vierge
 1 eetlepel (Balsamico)Azijn
 1 eetlepel Bakolie
 1 theelepel Mosterd
 Zout en peper naar smaak

Directions

Bereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aardperen en schil grof met een dunschiller (het is juist lekker als je wat van de schil laat zitten). Snijd in kleine stukken. Verdeel de aardperen over de helft van de bakplaat en druppel olijfolie extra vierge erover. Was de verse rozemarijn en ris de naaldjes van de stelen. Hak klein en strooi over de aardperen. Breng verder op smaak met zout en peper en rooster de aardperen 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.

2

Snijd intussen de rode bietjes in partjes. Schep om met olijfolie extra vierge, (balsamico)azijn, peper en zout. Leg de bietjes op de andere helft van de bakplaat en rooster 10 minuten met de aardperen mee. Draai halverwege om, maar houd de aardperen en bietjes gescheiden.

3

Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en snijd klein. Was de verse dille en snijd fijn. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook 2 minuten op een middelhoog vuur.

4

Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en besmeer met mosterd, bestrooi daarna met peper, zout en wat van de verse dille. Verhit bakolie in een koekenpan en bak vervolgens de kabeljauw in ongeveer 5 minuten gaar.

5

Serveer de geroosterde aardperen en bietjes met de kabeljauw. Garneer met de overgebleven verse dille.

Tip
6

Ook heel erg lekker met zeegroente zoals zeekraal of lamsoor.

Kabeljauw met aardperen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *